POLICIJSKA UPRAVA LIČKO – SENJSKA
Hrvatskog sokola 2, 53 000 Gospić, tel.: +385 53 675 111

U Gospiću „Zajedno protiv govora mržnje“

U Gospiću „Zajedno protiv govora mržnje“
29. svibanj 2017. -

Ministarstvo unutarnjih poslova započelo je s provođenjem preventivnog projekta „Zajedno protiv govora mržnje“ koji ima za cilj promicanje kulture tolerancije i nenasilja, te prevencije svih oblika govora mržnje kao društveno neprihvatljivog oblika ponašanja, a u konačnici prevenciju kriminaliteta kojeg motiviraju različiti oblici mržnje. 

To podrazumijeva provedbu niza konkretnih preventivnih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje različitih oblika govora mržnje prema određenim društvenim skupinama ili njenim pripadnicima zbog nekog njihovog određenja ili opredjeljenja, a geneza mržnje je temeljena na nekoj od diskriminacijskih osnova. 

U petak, 26. svibnja je u prostorijama Kulturno informativnog centra u Gospiću održan multimedijalni kutak „Stani pred kameru i pošalji poruku“ u kojem su sudjelovalivoditeljica kabineta župana Ličko-senjske županije Sanja Vladetić, načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar, tajnik Grada Gospića Slaven Stilinović, ravnatelj Gimnazije Gospić Milan Štimac, ravnatelj Osnovne škole dr. Jure Turić Gospić Ivica Radošević, predsjednik Zajednice sportova Ličko-senjske županije Milan Radošević, trenerica košarkaškog kluba Gospić Monika Tomljenović, trener rukometnog kluba Gospić Josip Štampar i trener hrvačkog kluba Gospić Ivan Karić, kojom prilikom su kroz kratka obraćanja uputili jasne poruke o važnosti sprječavanja govora mržnje.

“Za nasilje općenito, pa tako i za nasilje na sportskim natjecanjima nema opravdanja. Nezadovoljstvo rezultatom utakmice, igrom sportaša ili odlukom sudaca neprihvatljivo je iskazivati stvaranjem netrpeljivosti, razdora, diskriminacije i nasilja.“, istaknuo je načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar, te na kraju poručio: “Govoru mržnje reci jasno ne!- Stvorimo sretne tribine!“

Svojim porukama svi su podržali borbu protiv govora mržnje, svakog oblika nasilja i netolerancije, uz naglasak da govor mržnje ništa ne može opravdati te da mu nije mjesto niti na sportskim natjecanjima niti u društvu, a nenasilje i tolerancija jedini su ispravan oblik komunikacije.  

U nastavku je u Kulturno informativnom centru održana interaktivna radionica „Prevenirajmo zajedno govor mržnje na sportskim natjecanjima, u kojoj su sudjelovali učenici Gimnazije Gospić. Radionicu su održali policijska službenica za prevenciju Kristina Orešković i policijski službenik Odsjeka za javni red i mir Nikola Nikšić koji su učenicima prezentirali  povijesni pregled nasilja na sportskim natjecanjima od osamdesetih godina prošlog stoljeća do danas, upoznali ih s kategorijama na koje se dijele navijači (gledatelji, rizični navijači i huligani), negativnim navijačkim trendovima, kao i zakonskim propisima koji reguliraju i sankcioniraju protupravna ponašanja vezana uz ovu problematiku. Učenici su upoznati i s nekim od preventivnih programa koji se provode s ciljem suzbijanja govora mržnje i nasilja, te s razmišljanjima poznatih sportaša i javnih osoba o ovom problemu.Vijesti za aktualni mjesec:


19.1.2018.Akcija ALKOHOL I DROGE
16.1.2018.Čuvajte se prevaranata!
15.1.2018.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
15.1.2018.Teška krađa i krađa
15.1.2018.Osumnjičen za protuzakoniti lov
10.1.2018.Carinski prekršaj
10.1.2018.Osumnjičen za iskapanje pijeska
9.1.2018.Završena operativna akcija „MIR I DOBRO“
8.1.2018.Blagoslov u Policijskoj upravi ličko-senjskoj
8.1.2018.Dovršena kriminalistička istraživanja
3.1.2018.Nova usluga - od 1. siječnja zahtjev za putovnicu možete podnijeti i elektronički
3.1.2018.Prelazak poslova registracije vozila u stanice za tehničke preglede
3.1.2018.U tijeku kriminalističko istraživanje u Gospiću
3.1.2018.Osumnjičeni zbog sječe i krađe drva
2.1.2018.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
2.1.2018.Dragovoljno predao streljivo
2.1.2018.Otuđena rasvjetna tijela
2.1.2018.Osumnjičen za obijesnu vožnju


str.: 1 od 1. Ukupno: 18 zapisa.