POLICIJSKA UPRAVA LIČKO – SENJSKA
Hrvatskog sokola 2, 53 000 Gospić, tel.: +385 53 675 111

„Čist okoliš, zdrava budućnost“

„Čist okoliš, zdrava budućnost“
19. travanj 2013. -

Foto: PU ličko-senjska

Mislite li da ste sigurni vi i vaša obitelj s oružjem u kući? Znate li koje su sve posljedice nestručnog i nesavjesnog držanja i rukovanja oružjem?

Znate li koje su posljedice konzumiranja alkohola, opojnih droga? Smatrate li ovisnošću igranje igara na sreću?

Želite učiniti nešto za svoj Grad, učiniti ga boljim i ljepšim za stanovanje? 

Odgovore na ova pitanja građanima Otočca i okolice pružili su danas policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske. Naime, Policijska uprava ličko-senjska u suradnji sa Srednjom školom u Otočcu provela je preventivnu akciju „Čist okoliš, zdrava budućnost“, u kojoj su intenzivirane aktivnosti vezane za preventivne projekte „Zdrav za 5“ i „Manje oružja, manje tragedija“.

Preventivnu akciju „Zdrav za 5“ provodi  Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, s ciljem stvaranja sigurnog životnog okruženja, posebice za nesmetan rast i razvoj mladih“.  Akcija je usmjerena primarno prema djeci osnovnoškolskog (VIII. razredi) i srednjoškolskog uzrasta (I. i II. razredi), s ciljem prevencije ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, podizanje razine javnozdravstvene svijesti, te očuvanje i zaštita okoliša i prirode.

Vezano za zaštitu okoliša i prirode, a u sklopu druge komponente projekta „Zdrav za 5“, učenici Srednje škole u Otočcu su u sklopu nacionalne kampanje „Zelena čistka-jedan dan za čisti okoliš“ organizirali čišćenje prostora uz rijeku Gacku, uređenje lokacije Fortica i uređenje okoliša srednje škole.

U čišćenju okoliša sudjelovala su i dva kontakt policajca Policijske postaje Otočac, dok su drugi policijski službenici na info punktovima postavljenima ispred Gackog pučkog otvorenog učilišta građanima dijelili promidžbene materijale, informacije i savjete, a glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske i policijska službenica za prevenciju gostovale su na Hrvatskom radiju Otočcu kako bi i širu javnost upoznale s provođenjem preventivnih akcija i na taj način pozvale građane da se pridruže policiji na Trgu u Otočcu i podrže preventivnu akciju „Manje oružja, manje tragedija“ koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj već dugi niz godina, a cilj joj je senzibiliziranje javnosti i poticanje građana na dragovoljnu predaju ilegalnog  i nedozvoljenog oružja, te minsko-eksplozivnih sredstava. Građani još uvijek nedozvoljeno posjeduju oružje, a poneki takvo oružje i streljivo odlažu na mjestima koja su lako dostupna djeci, jer i danas je tijekom čišćenja uzvišenja Humac u Otočcu pronađeno 190 komada streljiva call. 7,9 mm.

Stoga, još jednom podsjećamo da:

- građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C mogu takvo oružje prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili postaji radi predaje ili onesposobljavanja,  

- protiv osoba koje predaju takvo oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci ukoliko oružje predaju prije poduzimanja izvidnih radnji policije, odnosno početka primjene policijskih ovlasti utvrđenih Zakonom  o policijskim poslovima i ovlastima.

Skrećemo pozornost građanima da oružja koja namjeravaju predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192, nakon čega će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu i preuzeti oružje. 

Za sve dodatne informacije o ovoj Akciji, odnosno o dragovoljnoj predaji oružja, građani se mogu svakodnevno informirati putem posebne besplatne telefonske linije, na broj 0800 88 92.

Vijesti za aktualni mjesec:


21.6.2018.Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama u Novalji
21.6.2018.Savjeti sudionicima u prometu za produženi vikend
18.6.2018.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
18.6.2018.Teško ozlijeđen motociklist
18.6.2018.U Cesarici oštećena dva pneumatika
13.6.2018.Teško ozlijeđen motociklist
11.6.2018.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
11.6.2018.Tri prometne nesreće sa tri teško ozlijeđene osobe
6.6.2018.U Senju održan prvi dio memorijalnog malonogometnog turnira Josip Jović
6.6.2018.Održan radni sastanak vezan uz pripremu turističke sezone
5.6.2018.U protekla 24 sata evidentirane četiri prometne nesreće
4.6.2018.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
4.6.2018.Krađe iz osobnih automobila
4.6.2018.U prometnoj nesreći smrtno stradao motociklist
4.6.2018.Prometne nesreće s ozlijeđenim osobama
2.6.2018.Glavni ravnatelj policije posjetio policijske postaje Donji Lapac i Korenica
1.6.2018.Šumske krađe
1.6.2018.Dovršena kriminalistička istraživanja


str.: 1 od 1. Ukupno: 18 zapisa.