POLICIJSKA UPRAVA LIČKO – SENJSKA
Hrvatskog sokola 2, 53 000 Gospić, tel.: +385 53 675 111

„Čist okoliš, zdrava budućnost“

„Čist okoliš, zdrava budućnost“
19. travanj 2013. -

Foto: PU ličko-senjska

Mislite li da ste sigurni vi i vaša obitelj s oružjem u kući? Znate li koje su sve posljedice nestručnog i nesavjesnog držanja i rukovanja oružjem?

Znate li koje su posljedice konzumiranja alkohola, opojnih droga? Smatrate li ovisnošću igranje igara na sreću?

Želite učiniti nešto za svoj Grad, učiniti ga boljim i ljepšim za stanovanje? 

Odgovore na ova pitanja građanima Otočca i okolice pružili su danas policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske. Naime, Policijska uprava ličko-senjska u suradnji sa Srednjom školom u Otočcu provela je preventivnu akciju „Čist okoliš, zdrava budućnost“, u kojoj su intenzivirane aktivnosti vezane za preventivne projekte „Zdrav za 5“ i „Manje oružja, manje tragedija“.

Preventivnu akciju „Zdrav za 5“ provodi  Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, s ciljem stvaranja sigurnog životnog okruženja, posebice za nesmetan rast i razvoj mladih“.  Akcija je usmjerena primarno prema djeci osnovnoškolskog (VIII. razredi) i srednjoškolskog uzrasta (I. i II. razredi), s ciljem prevencije ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, podizanje razine javnozdravstvene svijesti, te očuvanje i zaštita okoliša i prirode.

Vezano za zaštitu okoliša i prirode, a u sklopu druge komponente projekta „Zdrav za 5“, učenici Srednje škole u Otočcu su u sklopu nacionalne kampanje „Zelena čistka-jedan dan za čisti okoliš“ organizirali čišćenje prostora uz rijeku Gacku, uređenje lokacije Fortica i uređenje okoliša srednje škole.

U čišćenju okoliša sudjelovala su i dva kontakt policajca Policijske postaje Otočac, dok su drugi policijski službenici na info punktovima postavljenima ispred Gackog pučkog otvorenog učilišta građanima dijelili promidžbene materijale, informacije i savjete, a glasnogovornica Policijske uprave ličko-senjske i policijska službenica za prevenciju gostovale su na Hrvatskom radiju Otočcu kako bi i širu javnost upoznale s provođenjem preventivnih akcija i na taj način pozvale građane da se pridruže policiji na Trgu u Otočcu i podrže preventivnu akciju „Manje oružja, manje tragedija“ koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj već dugi niz godina, a cilj joj je senzibiliziranje javnosti i poticanje građana na dragovoljnu predaju ilegalnog  i nedozvoljenog oružja, te minsko-eksplozivnih sredstava. Građani još uvijek nedozvoljeno posjeduju oružje, a poneki takvo oružje i streljivo odlažu na mjestima koja su lako dostupna djeci, jer i danas je tijekom čišćenja uzvišenja Humac u Otočcu pronađeno 190 komada streljiva call. 7,9 mm.

Stoga, još jednom podsjećamo da:

- građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C mogu takvo oružje prijaviti najbližoj policijskoj upravi ili postaji radi predaje ili onesposobljavanja,  

- protiv osoba koje predaju takvo oružje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupci ukoliko oružje predaju prije poduzimanja izvidnih radnji policije, odnosno početka primjene policijskih ovlasti utvrđenih Zakonom  o policijskim poslovima i ovlastima.

Skrećemo pozornost građanima da oružja koja namjeravaju predati ne donose osobno u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome osobno ili putem telefona obavijeste policiju na broj 192, nakon čega će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu i preuzeti oružje. 

Za sve dodatne informacije o ovoj Akciji, odnosno o dragovoljnoj predaji oružja, građani se mogu svakodnevno informirati putem posebne besplatne telefonske linije, na broj 0800 88 92.

Vijesti za aktualni mjesec:


20.4.2018.Dani tehničke ispravnosti motocikala 2018.
20.4.2018.Ne diram, opasno je – održana predavanja o opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava
20.4.2018.U Karlobagu tri dragovoljne predaje oružja
20.4.2018.Više osoba teško ozlijedilo muškarca
19.4.2018.Rezultati akcije nadzora brzine
19.4.2018.Ljetovanje djece policijskih službenika u Valbandonu
18.4.2018.Mladi sigurno u prometu
17.4.2018.Ženska osoba smrtno stradala u prometnoj nesreći na autocesti
17.4.2018.Pojačani nadzor brzine 18./19. travnja
17.4.2018.Tour of Croatia - obavijest građanima
17.4.2018.Oglas za prijem namještenika u radni odnos na određeno vrijeme
13.4.2018.Trening sigurne vožnje policijskih službenika u Gospiću
10.4.2018.„Manje oružja, manje tragedija“ u Brinju
9.4.2018.Mopedi i motociklisti - Oprezno u prometu!
9.4.2018.Rezultati akcija u prometu tijekom proteklog vikenda
9.4.2018.U prometnoj nesreći smrtno stradao motociklist
5.4.2018.Dragovoljna predaja oružja na Udbini
4.4.2018.Kriminalitet


str.: 1 od 1. Ukupno: 18 zapisa.